Några tidiga reflektioner på NBA säsongen 2017-18

A
A

Äntligen! Den nya säsongen har börjat efter en händelserik tradingsäsong och de vanliga pre-season-nonsens-matcherna. Det är fortfarande för tidigt att dra några intelligenta slutsatser om resultatet i juni, men det är aldrig för tidigt att reflektera över vad vi hittills har sett. Och det har varit både business as usual och överraskningar – några positiva och några negativa beroende på vilket lag ditt hjärta klappar för. Hur som helst, här kommer några lösryckta tankar om 2017-18 års NBA-säsong hittills.

Lag som överträffat förväntningarna

Varje år publiceras ett antal olika listor med rankning av de olika NBA-lagen och förutsägelser om vilka som kommer till slutspel och vinna titeln. Det är ingen överdrift att påstå att de flesta gissningar i den senare kategorin var Warriors eller Cavaliers – nästa alla förutser en re-match av finalen också i år – men några andra lag som förekommer i spekulationerna var Rockets efter att ha lagt vantarna på Chris Paul och Boston med Gordon Hayward. Efter det kommer några lag som inte nödvändigtvis är främsta kandidater, men med möjligheten att överraska – Spurs (som alltid) och Thunder med förstärkning av Paul George för att nämna några.
Golden State Warriors är naturligtvis fortfarande med i diskussionen, för närvarande i topppen av Western Conference tillsammans med Houston Rockets. Inga överraskningar där således.

Men jag tror att få skulle ha gissat att Boston skulle ligga i toppen av Eastern Conference. Det vill säga, efter Gordon Haywards skada. Många hade nog gissat att de skulle ligga i topp innan säsongen började. Men de förväntades också falla tillbaka väsentligt efter det olyckliga som hände i första matchen. Men 14 matcher in i säsongen ligger de där på första plats. Med 12-2 i matcher. Har jag någonsin nämnt att basket är en lagsport?

Om Boston har överraskat basketvärlden, så är det ingenting jämfört med Detroit Pistons, för närvarande tvåa i East med 10-3. Det är den bästa starten på denna en gång så stolta klubb sedan säsongen 2005-06 när de just spelat finalen två år i rad, och vunnit en av dem. Alla gissningar innan säsongen hade dem placerade i princip på samma plats som förra året – lite under 50/50 och kämpandes om den sista playoff-platsen. Kommer de att kunna hålla i det spelde har nu? Vi måste vänta och se, men lagkemin är där och det har inte varit bara enkla vinster. De slog de då obesegrade Clippers och dagen efter gav de Warriors en av sina tre förluster hittills i år.

En nästan lika stor överraskning så här i början är Orlando Magic som hade en utmärkt start på säsongen, precis bakom Boston och Detroit. NBAs blog-experter diskuterade detta i ett inlägg och de flesta av dem gissade att medan Detroit ser bättre ut än förväntat var Orlando en tillfällig framgång som inte kommer fortsätta. Då hade Magic ett 5-2 resultat och låg tvåa i East. Sedan dess har de fallit till en femte plats med 8-6.

Lag som inte levt upp till förväntningarna

Det mest uppenbara laget som inte spelar upp till förväntningarna hittills är förstås Cleveland Cavaliers. Trots att de förväntas återvända till finalen i slutet av säsongen har de spelat förfärligt hittills. Som alltid börjar diskussionen om att trada LeBron och rollspelare som måste kliva fram och ta ett större ansvar. De började säsongen 4-6 och det var förmodligen ett av de lättare avsnitten på hela säsongen. Det största problemet har varit på den defensiva delen. Samtidigt har vi alla sett hur de snabbt kan lägga i en annan växel när de måste – Cavaliers är aldrig samma lag i den reguljära säsongen som i slutspelet. Jag tror inte vi har sett det sista av LeBron James än!

Oklahoma City Thunder har inte heller varit lika bra som förväntat. För närvarande på 9:e plats i den West, men de förväntades definitivt vara toppkonkurrenter efter Houston och Golden State. Med Paul George i laget för att hjälpa till att avlasta Westbrook med poänggörandet borde göra dem bättre än förra året. Hittills har vi inte sett mycket till förbättring.

L.A. Clippers är kanske den största besvikelsen efter Cleveland så här långt. Ja, de har tappat Chris Paul, Jamal Crawford och JJ Redick men borde fortfarande vara mycket bättre än den 13:e plats de ligger på nu. De har fortfarande en mängd livsfarliga spelare som Blake Griffin och DeAndre Jordan.

 

Så – now what?

Tja, det är (tack och lov) gott om spännande basket som fortfarande ska spelas under 2017-18-säsongen. Jag förväntar mig att de flesta av de ovan nämnda lagen i slutändan kommer att gravitera mot tidigare förväntningar. Cleveland kommer att börja vinna. Orlando kommer att börja förlora. Jag tror att Boston kommer att fortsätta att vinna även utan Hayward och jag skulle inte bli förvånad om de nya Pistons är på riktigt (nej, de kommer inte vinna allt, men borde kunna klara sig till slutspelet utan större problem). I slutändan så jag tror att det kommer att stå mellan Rockets och Warriors i West med Spurs alltid lurandes i vassen och mellan Celtics och Cavaliers i Öst. Så ungefär som alla gissade innan säsongen, alltså.

ALTERNATIV

X