Tradingsäsongen i NBA är här – och jag gillar den inte

A
A
Paul och Harden

Tradingsäsongen i NBA är här igen med nästan lika mycket buzz som och nyheter som slutspelet. Rapporter och rykten om övergångar och nya avtal kommer dagligen. Några mer spekulativa än andra. Och så har vi några riktigt iögonfallande övergångar med superstars som genererar mängder av artiklar, kommentarer och analyser.

Lagbyten med superstars hittills

Så långt i år så har vi Chris Paul som lämnar Clippers för att slå sig ihop med James Harden i Houston Rockets. Och vi har Paul George som blivit trade:ad (är det ett svenskt ord?) till OKC där han kommer att spela med vår nyaste MVP Russel Westbrook. Den traden flyttade också runt några andra schackpjäser för att få till det. Och så har det varit några byten av mindre kända spelare och en del som signat på för sitt gamla lag. Alla inblandade försöker positionera sig för att lyckas med sin agenda. Det är värt att komma ihåg att det handlar inte alltid om att bli bättre och att vinna. Åtminstone inte varje enskilt byte. En del försöker vinna nu genom att signa en superstar eller någon på nivån just under det. En del är mer långsiktiga och trade:ar för framtida first round picks eller yngre spelare med potential. För en del handlar det mer om cap space och några byter bort spelar som skulle ha lämnat snart i varje fall, för att få någonting i utbyte. Paul George är ett tydligt exempel på det. Oavsett anledning så flyttar många spelare runt i dessa dagar och det kan vara svårt att hänga med.

Mest nyfikna är vi förstås på vad som ska hända med Jonas Jerebko. Mitt tips är att han blir kvar i Boston – det finns mycket som pekar på det.

Allt det här är helt enkelt så verksamheten i NBA fungerar. Även om det är spännande att följa så kan jag inte påstå att jag gillar det och jag tror till och med att det kan vara skadligt för sporten. Jag har vänner som har slutat följa NBA för att dom kände att spelare flyttades runt för mycket och det blev svårt att vara ett fan av någonting som hela tiden byter skepnad.

Vad hände med lojalitet?

I slutändan kommer det att handla om lojalitet. Speciellt för oss som inte ”hejjar” på ett hemmalag där vi kommer från. Du har ditt favoritlag med ett gäng spelare som du kommit att gilla och du vet vad de är bra på och med vilka andra spelare de synkar med. Och när sen din stjärnspelare, trots alla dina planscher på väggarna, helt plötsligt väljer att lämna för ett motståndarlag. Är han fortfarande din favoritspelare (Jag antar att han fortfarande är bra, eller hur? ) Eller är du lojal med laget och han är nu fienden?

Det mest extrema exemplet på det här är förstås LeBron James när han lämnade sin hemstad Cleveland för att jaga ringar i Miami. Han var den stora hemmastjärnan i ett Cleveland som var i desperat behov av sportframgångar. Han lyckades nästan på egen hand med ett halvbra lag, men istället för att stanna och hjälpa till att förbättra laget, lämnade han av själviska skäl. Och på ett otroligt klantigt sätt, kan jag tillägga. Så om du är ett Cleveland fan och anser att LeBron är kungen – hur ska man reagera?

Personligen hatar jag när mina favoritspelare lämnar mitt favoritlag. Och jag har svårt att ta till mig nya spelare som nyss var motståndare. Oavsett talang. Det finns naturligtvis en skillnad mellan spelare som blir bortbytta och dom som lämnar frivilligt via free agency. Trade:s hanteras normalt av lagen utan inblandning av spelarna – som till exempel Iversen/Billups bytet som båda spelarna och fansen hatade. Det syntes tydligt att AI aldrig trivdes i Detroit och Billups bröt med Joe Dumars (som var den som iscensatte bytet) vid tillfället. Det var lagets beslut från början till slut. Sen finns det LeBron-bytet som är helt drivet från spelaren och det är svårare att förlåta för fansen. Det är som att bli dumpad av din förebild för att han vill vara med någon annan – eller helt enkelt för att tjäna mer pengar men jag vet inte om det känns bättre.

Min ultimata respekt får de spelare och lag som håller ihop en hel karriär. I min värld är det de verkliga superstjärnorna och det är det som gör till exempel Kobe Bryant, Michael Jordan, Tim Duncan och Magic Johnson så mycket större än legosoldater som LeBron James, Shaquille O’Neal, Dwyane Wade och andra. Det är lojalitet och det förtjänar vår respekt!

ALTERNATIV

Main Menu x
X