Framtiden för Svensk basket ser ljus ut!

A
A

Har tillbringat helgen i Sundsvall och tittat på andra omgången RM (Riksmästerskapen) och det får oss att känna stor tillförsikt om svensk baskets framtid.

Basket har aldrig varit en stor sport i Sverige och internationellt har vi aldrig haft någon riktig framgång. Det blir bättre, vilket tydligt visas av att vi är med i det pågående VM kvalet. Trots bristen på framgångar för de svenska basketlagen så finns det ett antal spelare som verkligen kan spela och som har gjort framgångsrika karriärer i Europa och i åtminstone ett fall i NBA. Det finns egentligen ingen annan anledning till denna brist på framgång för Sverige som basketnation än brist på tradition. Genetiskt talar allt för oss – vi är ett långt, friskt och idrottsintresserat folk. Det finns gott om hallar att spela i. Bra tränare och engagerade föräldrar. Men det har funnits få förebilder och det har varit svårt att locka publik.

Men efter att ha sett många lag i den gångna helgen ser det ut som att vi äntligen kan se en effekt av de framgångar som Jonas Jerebko, Jeff Tayler, Marcus Eriksson och många andra har haft. Sporten växer och det finns gott om talangfulla unga spelare idag. Tillgängligheten till NBA via League Pass hjälper också. Det finns högkvalitativt basket för att titta på och bevis för att Svenska spelare kan göra en professionell internationell karriär och det är viktigt för barnen.

Att ge spelarna en chans att åka till olika platser runt om i landet och spela mot lag från hela Sverige hjälper. De har kul, lagkemin växer och nya vänner hittar. Att se så många lag på samma plats visar också tydligt att Basket är den sport som bättre än någon annan har lyckats med den integration av människor från olika bakgrunder som verkar så svårt att uppnå i resten av samhället. Det är en extremt viktig lektion för våra barn och vi är stolta över att vara en del av det.

Talangen finns där. I Sundsvall. Gävle. Bromma. Lidingö. Åkersberga. Sollentuna. Och alldeles säkert visades den upp på många fler ställen i hela Sverige där RM spelades i helgen. Om vi kan få alla dessa spelare att fortsätta spela så ser framtiden för svensk basket ljus ut. Och vi kommer att se många fler spelare göra en professionell karriär och vi kommer att göra världen medveten om Svensk Basket. Det börjar här. Just nu.

Main Menu x
X