NBA Finalen 2019 är här!

A
A

Det är dags! NBA Finalen 2019 är här. Och med lite nya deltagare – Warriors och Cavaliers har spelat finalen så många gånger de senaste åren så det blir en fräsch upplevelse att se någonting annat. Det här året har ju LeBron flyttat till West (och kom inte ens till slutspel) och det lämnade fältet öppet för nya utmanare. Boston var favorit när säsongen startade och spelade bra ett tag, men slipprade på slutet. Sixers var med i racet länge och blev ännu bättre när de fick Butler, Harris och Boban! Nja, kanske inte Boban så mycket, men han är vår favoritspelare ändå. Men Sixers räckte ändå inte till. Sen var det Bucks som fick ligans bästa record under reguljära säsongen – delvis för att dom spelar i den enklare East – och Giannis hade ett monsterår och en superbra playoff serie .. fram till Conference Final där han försvann. Och Bucks också.

Motståndet

I år får istället Warriors möta Toronto Raptors. Som spelar i finalen för första gången någonsin. Toronto var superbra förra året, men gjorde sig av okänd anledning av med sin head coach, som också blev Coach of the year. Sen tradade de en av sina stjärnspelare – DeMar DeRoxan, som blev lovad veckan innan att han inte skulle bli tradad – mot San Antonios stjärna Kawhi Leonard. Som däremot ville bli tradad från Spurs, men inte till Raptors. Så ett tag hade vi två spelare som var rejält olyckliga där dom hamnat. Men Kawhi visade att han är ett proffs och gjorde sitt jobb ändå. Och på vilket sätt han gjorde det! Hans spel i slutspelet och i Conference Finals i synnerhet var spektakulärt. Jag vet att basket är en lagsport, men han bar Raptors på sina axlar.

Favoriterna

Vad gäller Warriors så förväntade vi oss att se dom i finalen. Om man har fyra av fem All Stars i startfemman så förväntas man ta sig till finalen. Men West är West och det fanns fler som utmanade. Denver Nuggets var kanske den största överraskningen och slutade på andra plats i West, men förlorade mot Portland i semifinalen. Portland slutade trea i reguljära säsongen, men hade ingenting att sätta emot Warriors i Conference Finals och åkte ut i fyra raka mot ett Durant-löst Warriors. Mest spännande var nog Warriors – Rockets serien. Harden har haft ett superår och är i princip ostoppbar när han spelar bra, men Rockets hade inte riktigt det som krävs för att komma åt Warriors. Åtminstone inte i år.

Game Time

Så ser det ut – San Francisco Warriors mot Toronto Raptors i 2019 års NBA Final. Warriors har spelat i finalen de senaste 4(!) åren och vunnit tre av dem, inklusive de senaste två åren. Raptors har aldrig spelat i finalen. Gissa vilka som är underdogs?

Redo för action?

Om Kevin Durant kommer tillbaks från sin skada så är dom uppenbarligen favoriter. Om han inte spelar är dom det i varje fall, men inte lika mycket. Men Warriors har så mycket fire power och så många bra spelare som också spelat tillsammans länge så dom är mycket svårslagna. Men dom har inte imponerat lika mycket de senaste två åren och varit illa ute i några slutspelsserier. Och vi har sett att både Curry och Thompson kan bli iskalla.

Raptors är mer av ett frågetecken med avseende på hur långt dom kan gå. Men dom har fördel av hemmaplan och eftersom Toronto och Warriors har kanske de ljudligaste fansen som finns så kommer hemmaplan att vara viktig. Om Kawhi spelar som han gjort hittills, om han får lite mer hjälp av Kyle och Gasol, om VanFleet fortsätter att sätta treor i den takt han gjort hittills och om Danny Green hittar sina treor så kan det här bli en jämn finalserie.

Jag säger Warriors 4-2!

Jerebko World Champ?

Vilket också innebär att vi får världens första svenska NBA Champion. Det är stort i sig självt. Kör Jonas!

Oh – en sista sak. Jag antar att du inte missat att vi kör en Final REA med 20% rabatt på utvalda varor under hela finalserien?

ALTERNATIV

Main Menu x
X