Det går inte så bra för Lakers och Nets just nu – och det är bra!

A
A
LeBron Struggles

Lakers ligger just nu på 10 plats i West och riskerar att helt missa slutspelet. Vi pratar om dom Lakers som har superstjärnor som LeBron James, Anthony Davis, Carmelo Anthony, Dwight Howard och Russel Westbrook i laguppställningen. Samtidigt ligger Brooklyn Nets på plats 8 i East – lite bättre, men fortfarande bara på en play-in position och långt ifrån förväntningarna på en 1:a eller 2:a plats från början av säsongen.

Nets under Steve Nash ledning, har en annan uppsättning superstars – Kevin Durant, Blake Griffin, Kyrie Irving och Ben Simmons, som nyligen byttes in för James Harden. Det är en imponerande lista spelare, även om några har passerat sin prime, som verkligen borde göra bättre resultat. Men resultaten för båda dessa lag har uteblivit. Och det är bra!

Jag har inget emot något av dessa lag. Men jag har svårt för den sidan av Basket där den som har mest pengar eller attraktiv stad vinner. Det är en sport, jag gillar tanken på att svettas för laget, bygga laganda och lojalitet och förhoppningsvis framgång på det. Jag har grymt stor respekt för organisationer som San Antonio Spurs, Milwaukee Bucks eller 2004 års version av Detroit Pistons för att nämna några.

Det är en sådan stor kontrast mellan det Greg Popovich har åstadkommit med Spurs och grupper under Lebrons vingar. Det går att argumentera för att Duncan, Parker och Ginóbili är superstjärnor och dom är onekligen superbra. Men man här sällan deras namn i någon Goat diskussion tillsammans med Jordan, Bryant eller LeBron. Men dom byggde långsamt ett ett lag och en kultur som gick till slutspel 22(!) år i rad i världens bästa liga, slutade på första plats i West 7 av dom, gick till finas 6 gånger och vann 5 titlar. Dom hade sina “big three” med det för att dom utvecklades tillsammans – inte köptes in.

Boston Celtics mellan 2007-12 hade sin version av ”big three” med Ray Allen, Paul Pierce och Kevin Garnett, som långsamt plockades ihop och gjöts samman till en exeptionell trio. På samma sätt är dom alla superbra spelare (och vi kan lägga till Rajon Rondo till den listan) men inte inblandade i någon Goat diskussion utanför Boston. Ändå gick dom till slutspel alla dessa år och till finalen två gånger med en titel. Dom byggde ett lag baserat på lagspel, teamkänsla och byggde en relation som var grunden till deras framgång. Vilket också var varför det betraktades som ett så stort svek av Allen när han lämnade för att jaga titlar med LeBron i Miami. Det tog Garnett nästan 10 år att förlåta…

2003/04 års Detroit Pistons är ett ännu tydligare exempel på ett superlag utan superstjärnor – det handlade bara om kemi och spela tillsammans. Team ball när den är som bäst. Faktum är att det är det enda laget som har vunnit en titel som har noll spelare på den nyligen publicerade listan över de 75 bästa spelarna i NBA någonsin – NBA 75th Anniversary team.  Dom gick till Conference finals 8(!) år i rad, finalen två gånger och vann en – över ett Lakers lag med spelare som Kobe Bryant, Shaquille O’Neal, Karl Malone för att ta några exempel. Det här är såååå långt borta från att köpa in de tre bästa spelarna du kan hitta oavsett kostnad och hoppas att dom kan spela ihop.

Nuvarande upplagan av Milwaukee Bucks är ett till bra exempel på team building. Absolut har dom en megastjärna i Giannis Antetokounmpo, men han kom via draft (och inte köpt) av Bucks och hans medspelare är alla bra, men långt från stjärnstatus  – Jrue Holiday, Khris Middleton, Bobby Portis…

Ta en minut och jämför det med LeBron James, född och uppvuxen i Akron, Ohio, draftad av hemmalaget Cleveland Cavaliers, fär han tillbringade första åren av sin karriär med viss, begränsad, framgång. Och sedan lämnade under en illa orkestrerad TV-show framför storögda, besvikna barn från Ohio och ”took his talents” till Miami. För att spela med sina kompisar i ett lag som satts ihop enbart för att vinna titlar och dom samlade en supertrio med honom, Dwayne Wade och Chris Bosh. Och vann gjorde dom. LeBron har all rätt att spela var han vill – det är inte min poäng. Men att bara plocka in dom bästa spelarna som finns på samma lag imponerar inte på mig och jag tycker det förstör en del av sporten eftersom det bara är möjligt för ett fåtal utvalda lag och städer.

Jag är imponerad av att han gick tillbaks till Cleveland och vann en efterlängtad titel åt dom. Jag är inte lika imponerad av att han gav sig av igen till L.A. efter att ha satt ihop en laguppställning som skulle kunna vara ett eget Dream Team. Vilket också är varför jag tycker det är bra att det inte funkar! Basket är så mycket mer än pengar.

Nets laguppställning ser liknande ut. Med tre av dom bästa poänggörarna någonsin på samma lag i James Harden, Kevin Durant och Kyrie Irving så har du öppnat dörren för att göra 200+ poäng i en match … men det gör dom inte. Dom har stora problem, speciellt defensivt, vilket måste göra ont i deras head coach Nash, som var en av de bättre försvarsspelarna i sin era. Och har dom inte  testat kombon Durant/Harden i OKC redan? Hur gick det? Och jag är inte säger på att det hjälper att kasta in Ben Simmons här, som knappast är känd för sin outstanding defense.

Jag hoppas att inget av dessa två lag går långt i slutspelet (även om jag tror att dom kan göra då på ren vilja och erfarenhet). Jag skulle mycket hellre vilja se lag som spelar bra tillsammans i min favoritsport. Om jag vill se fancy basket, många poäng, superstars och inget lagspel eller försvar så tittar jag på All Star matchen. Vilket i och för sig är väldigt nära en Final mellan Lakers och Nets!

ALTERNATIV

Main Menu x
X