Summering av NBA Sommaren – Säsongen startar i natt!

A
A
NBA 2019 Season

Det är dags!

I natt börjar det igen efter en lång sommar. Det känns om evigheter sedan som Warriors vann ytterligare en titel och det har hänt mycket sedan dess. Men var inte orolig – om ni har missat någonting så har vi en kort summering här av de största förändringarna så ni är fullt förberedda och kan bara luta er tillbaka och njuta av 2018/19 säsongspremiär –  76ers vs Celtics eller OKC vs Warriors.

LeBron + Lakers = Sant!

Vad vi antar att ni inte missat (gjorde  någon det, även utanför basketvärlden?) var att LeBron James ”took his talents” till Hollywood och L.A. Lakers. Det var delvis förväntat med massa rykten innan, bland annat att han skrivit in sin son i en skola i L.A. Lakers behövde ge upp en hel del yngre talanger och satsar mer på en win-now säsong. På lång sikt hoppas de säkert att Lebron stannar och att hans närvaro också attraherar andra superstars. Framför allt kommer de försöka värva Kawhi Leonard nästa sommar och då kommer de på allvar kunna utmana de givna alfahannarna i west (ja, vi pratar om Warriors).{%ALT_TEXT%}

Så kommer LeBron göra Lakers till en titelutmanare redan i år? De flesta tvivlar, men om vi ska döma efter försäsongen som just är avslutad så kommer Lakers vara ett av de mest spännande och underhållande lagen att titta på. Dom körde en del spel som verkade vara hämtade från Harlem Globetrotters playbook.

Förutom LeBron har Lakers tagit in Javale McGee, som spelade vansinnigt bra förra året (och vann Shaqtin a fool MVP året innan) och Rajon Rondo som är en av de mer färgstarka spelarna i NBA idag (som du kan läsa mer om här). Och sist, men inte minst – och det är här det blir konstigt – så plockade dom in Lance Stephenson! Inte många spelare har haft en mer publik och underhållande beefs med LeBron än Lance. Jag har ingen aning om hur dom här två ska kunna spela ihop. För er som inte är insatta i detaljerna så rekommenderar jag den här videon som sammanfattar den roligaste spelaren i NBA idag. Och då pratar jag inte om Lebron….

Ny Kung i East

En kanske ännu större splash i somras var trade:n av Spurs Kawhi Leonard ttill Toronto Raptors. Om LeBrons flytt från Cleveland var väntad, så var Kawhis mer av en överraskning. Till att börja med vill nästan alla spelare stanna i Spurs. Det är det kanske mest långsiktigt framgångsrika laget i helan NBA de senaste 20 åren och med kanske världens bästa coach. Dom flesta basketspelarna skulle ge vad som helst för att få vara en del av Spurs. Man kan tänka sig att en superstar (tänk Harden eller Kobe) kan ha svårt att anpassa sig till den laget-först atmosfär som finns i San Antonio. Men han om visar missnöje och publikt ber om att få bli trade:ad är en blyg, tillbakadragen kille som i princip aldrig sagt något publikt (och kanske inte privat heller, men det kan vi inte bekräfta). Kawhi stod i kö för att bli Spurs nästa frontfigur efter att Tim Duncan och Manu Ginobili pensionerat sig och Tony Parker skulle göra det vilket år som helst (även om han hann bli trade:ad först). men av någon anledning ville Kawhi ut och sa det. Eftersom han har tid kvar på sitt kontrakt så har han inte mycket att förhandla med och kunde inte ställa några krav och det blev snabbt tydligt att Pops vägrade trade:a honom till ett annat lag i West – så bra är han.

Istället blev han trade:ad till Toronto Raptors, som helt plötsligt seglade upp som en av två kandidater till att vinna East. Det är bara det att Kawhi inte vill spela där, men han kommer göra vad som krävs ett år för att sedan flytta till … L.A? Scary thought.

I utbyte för Leonard, så skiljde sig Raptors från sin egen superstar – Demar DeRozan. Som inte heller ville bli trade:ad och enligt utsago blev lovad ett par veckor tidigare att han inte skulle bli utbytt. En del hard feelings där kan jag gissa. Så i slutändan har vi två spelare som inte vill spela för det lag de nu tillhör. Men jag tror att tävlingsinstinkt och professionalism kommer göra att dom båda två kommer både trivas och spela högkvalitativ basket i sina nya miljöer. Åtminstone jag ser fram emot att se vad Leonard kan göra i den mycket enklare serien i East. Det kommer stå mellan Raptors och Boston Celtics.

Det mest positiva som kom ut från allt detta var en tweet med en intervju med Kawhi där han faktiskt skrattar. eller åtminstone så nära som man kommer. Och han sa – i vad som troligen blir årets NBA citat – att han är en rolig snubbe. Se själva!

Jimmy Butler debaclet

Det här kanske inte kvalar in som en nyhet, mer business as usual. Men en annan topp 10 spelare som verkar olycklig i sitt nuvarande lag och ber om en trade är Jimmy Butler. Han verkar fed up med att spela med yngre talanger som inte tar basket lika seriöst som han gör. Han kallar publikt sina lagkamrater för lata och oseriösa, som för er som har varit med ett tag är samma sak som han gjorde i Chicago Bulls för ett tag sedan. Då flankerad av en Dwyane Wade. Resultatet blev en clash med sina lagkamrater och i synnerhet Rajon Rondo som, i egenskap av veteran, klev fram och försvarade sina lagkamrater. Vilket i sig är lite ironiskt eftersom Rondo också är känd för att vara en svår lagkamrat och för att han vägrade engagera sig i sin sista match i Dallas, när han avsiktligt såg till att hela laget förlorade.

Till Butlers försvar ska sägas att de unga talangerna i fråga – Towns och Wiggins – tydligen sitter uppe en hel natt innan match för att spela Fortnite. Ett tilltag som inte landar så bra med en vinnarskalle som Butler. Lyssnar man på en nyligen inspelad intervju med Butler så kan man förstå både hans vinnarattityd och varför det kan finnas konflikter med lagkamrater. Oavsett– vilket lag som helst som kan matcha och leva upp till Butlers ambition och kan ställa upp med ett lag som är lika seriöst som han är kommer att få en av ligans bästa two way players.

Superman

När vi pratar om spelare med kända attitydproblem gentemot coacher och lagkamrater, Dwight Howard har sign:at med Wizard. Även om Howard inte längre spelar på All-Star nivå så kan han skapa mycket problem för motståndarna när han är frisk och vi kan se fram emot några roliga big-man showdowns i East mellan honom och Drummond i Detroit Pistons.

Dom Bästa blev just Bättre

Precis när vi började tro att inget lag på allvar kan utmana Warriors – nä, Cavaliers förra året var inte ens nära och Lakers i år kommer inte att räcka till – så tar dom in DeMarcus Cousins. En av ligans bästa big men. Och utan att behöva ge upp så mycket talang. Det kommer att bli ett svårt lag att slå…

Vilka vinner?

Så vilka är på riktigt med och tävlar om titeln i år? Warriors ’r fortfarande storfavoriter förstås. Huston Rockets var oerhört imponerande förra året och borde vara med i diskussionen i år också. Harden med sin karakteristiska herky-jerky stil är nästan ostoppbar när han spelar bra. Och dom har fått in Carmelo Anthony som är oerhört bra på att göra poäng, även om jag har lite svårt att se att han kan hänga med i Rockets tempo.

Boston Celtics kommer vara mördande bra i år. Dom var lätt det näst bästa (eller egentligen bästa?) laget i East förra året fast de spelade utan sin megastjärna Gordon Hayward som skadade sig tragiskt i premiären förra året (mer att läsa här om ni har glömt) och utan Kyrie Irving i stora delar av säsongen. Båda två är All-Stars-bra och om båda är tillbaks och friska – se upp!

Raptors som diskuterades ovan kommer också försöka ta kommandot i East. Och om Kawhi är frisk och kommer i form efter skadan så har dom en rejäl chans att ta hela NBA i år.

Thunder var något av en besvikelse förra året. När de fick in Paul George och Anthony, och Russel Westbrook hade sitt livs säsong så borde dom kommit längre i playoffs. Nu när Paul har bestämt sig för att stanna så borde dom fortfarande det.

Och kanske Lakers ska vara med i diskussionen, även om det nog mest är ett önsketänkande från NBA när de tittar på ekonomin och tittarsiffrorna. Fast å andra sidan – LeBron har gjort det förut, men sämre lag än det här. Eftersom han är planetens bästa spelare.

Jonas är GOAT

Men den kanske mest upphetsande nyheten den här sommaren – åtminstone med Svenska ögon sett – är att vår nationalhjälte Jonas Jerebko har sign:at med Golden State Warriors vilket innebär att han har en rejäl möjlighet att ta Sveriges första NBA titel någonsin! Well … tekniskt sett är det kanske hans, men det känns som hela Sveriges. Go JJ! All eyes on you.

ALTERNATIV

Main Menu x
X